Ventilatie

Omdat we onze woning optimaal isoleren, is goed ventileren belangrijker dan ooit. We houden de warmte binnen de isolatieschil maar daardoor ook de verontreinigde lucht, vocht en geurtjes. We kunnen die afvoeren door ramen en deuren open te zetten, maar wat is dan de functie van de doorgedreven isolatie? De impact van ventilatie op het energieverlies in een woning is groot. Door het toepassen van een warmteterugwinning kan men de warmte recupereren tot 97%.

Soorten:

1. systeem C (natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer)
2. systeem D (mechanische luchttoevoer en afvoer)

Werking

Systeem C (natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer)

Bij een ventilatiesysteem C wordt verse lucht binnengebracht op natuurlijke wijze terwijl de vochtige lucht mechanisch afgevoerd wordt. De toevoer gebeurt via roosters in de droge ruimtes. Hiermee bedoelt men in de leefruimtes, slaapkamers en bureaus. Om de verse lucht vlot te laten circuleren worden de binnendeuren onderaan afgekort of ventilatieroosters ingewerkt. De afvoer gebeurt via luchtroosters in vochtige ruimtes. Met vochtige ruimtes bedoelt men toilet, badkamer, wasplaats, keuken,...

Voordelen systeem C:

  • lage installatiekost

Nadelen systeem C:

  • geen voorverwarming op toevoerlucht
  • verplicht monteren van raamroosters
  • hoge warmteverlies van de woning vanwege geen warmterecuperatie

Systeem D (mechanische luchttoevoer en afvoer)

Bij ventilatiesysteem D wordt de lucht via ventilatoren zowel toegevoerd als afgevoerd. Het voordeel van systeem D is dat de warme afvoerlucht gebruikt kan worden om de koude lucht voor te verwarmen. Hierdoor wordt een stuk van de warmte die naar buiten wordt geblazen gerecupereerd. Ook hier komt de verse lucht terecht in de droge ruimtes en de gebruikte binnenlucht verdwijnt in de vochtige ruimtes via ventielen.

Systeem D voert dus op mechanisch wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt mechanisch de verse buitenlucht aan. Om deze reden wordt dit systeem ook wel de balansventilatie genoemd.

Voordelen systeem D:

  • warmteterugwinning
  • geen raamroosters nodig

Nadelen systeem D:

  • jaarlijkse vervanging van de filters
  • groter kanalen netwerk
  • hogere installatiekost

Wenst u meer info? Aarzel niet om contact op te nemen, wij helpen u graag verder!